Voorbereidingen treffen voor Apple App Store release, deel 1

Gepubliceerd op Donderdag 21 november 2013 in mobile

Of je nu zelf bezig bent met het ontwikkelen van een nieuwe app of dit hebt uitbesteedt, het is verstandig om van te voren de benodigde voorbereidingen te treffen om het uitbrengen van je applicatie zo gestroomlijnd (en zo snel mogelijk) te laten verlopen.

In tegenstelling tot de Google Play store, zijn de eisen voor Apple App store een stuk stringenter, en enkele stappen in het proces van aanvragen kunnen een aantal dagen tot weken in beslag nemen.

Op tijd beginnen met aanvragen is dus zeker aan te bevelen!

Deze blog post is opgesplits in twee delen, in het eerste deel zijn alle administratieve handelingen beschreven. In het tweede gedeelte kun je lezen welke marketing gerelateerde informatie je nodig hebt om een prachtige app store release te bewerkstelligen.

Wanneer een developer account aanvragen?

Niet in alle gevallen is het noodzakelijk om een developer account aan te vragen.

Wanneer je de ontwikkeling van de applicatie uitbesteedt en het niet erg vindt dat de applicatie onder naam van deze derde partij zichtbaar wordt in de store, dan is het aanvragen van een eigen account niet nodig.

Aanvragen van een developer account

Het aanmaken van een nieuwe Apple Id ten behoeve van een developer account

Om een applicatie te publiceren is een Apple developer account noodzakelijk, dit is een standaard Apple Id die via deze link is aan te maken.

Hoewel het mogelijk is om een bestaand account / email adres te gebruiken, is het aan te bevelen om hier toch een apart account voor aan te vragen. Dit omdat het hier gaat om een zakelijk account en er een grote kans is dat je de inloggegevens met een (ontwikkelings-)partij op een later moment zult (willen) delen.

Het is dan wel zo prettig dat hier niet al je persoonlijke gegevens aan gekoppeld zijn.

Enrollen in het iOS ontwikkelingsprogramma

Om een applicatie te kunnen publiceren moet het iOS Development program geactiveerd worden, dit kost op het moment € 80,- jaarlijks. Het aanvraag proces kun je starten via deze link.

Wanneer je als bedrijf inschrijft, zijn er een aantal extra informatie stukken benodigd:

  • De contactgegevens van een tekenbevoegd contactpersoon, deze persoon zal gebeld worden door een (engelstalige) Apple medewerker ter confirmatie/controle van de inschrijving.
  • KvK nummer, makkelijk te vinden via de KvK website
  • Dun & Bradsheet D-U-N-S ® nummer
  • Creditcard nummer voor jaarlijkse betaling van abonnementskosten

Dun & Bradsheet D-U-N-S ® nummer

Een D-U-N-S nummer zal velen onbekend in de oren klinken, omdat het buiten internationale transacties om, niet vaak van toepassing zal zijn in het Nederlandse bedrijfsleven. Het nummer is te vergelijken met een internationaal KvK nummer.

Een D-U-N-S nummer wordt automatisch voor Europese bedrijven aangevraagd, en is opzoekbaar via UPIK®. Echter, wanneer dit niet het geval is of wanneer het niet om een Europese inschrijving gaat, zul je zelf een nummer moeten aanvragen. Hier zijn vaak kosten aan verbonden en kan tot enkele weken in beslag namen!

Het aanvragen van een nieuwe nummer (wanneer deze dus nog niet bestaat) kan op de website van Dun & Bradsheet zelf

Alle informatie ingevuld

Nadat je alle benodigde informatie hebt ingevuld en opgeslagen, kun je de betaling verrichten voor de jaarlijkse administratieve kosten. De verwerking van de betaling kan enkele uren in beslag nemen, je krijgt vanzelf bericht via e-mail wanneer de betaling is verwerkt.

Na betaling en vervolgens activering van het ontwikkleingsprogramma zal Apple ter verificatie telefonisch contact opnemen. Dit gebeurd meestal binnen 5 werkdagen. Hierna is het account geactiveerd en is het mogelijk om te beginnen met het publiceren van een applicatie!

Vervolg

Lees in het tweede deel van deze blog post welke voorbereidingen je kunt treffen voor de publicatie van een Apple applicatie.

comments powered by Disqus

Sinds 2006 hebben onze services en producten al honderden mensen geholpen hun dagelijkse werkzaamheden te optimaliseren: